РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА КРОПИВНИЦЬКОГО І ГОЛОВАНІВСЬКОГО МАРКА
  • Птн, 01/06/2017 - 21:13

Різдвяне послання

Преосвященного Марка,

єпископа Кропивницького і Голованівського,

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву

та всім вірним Кіровоградської єпархії

Української Православної Церкви

Київського Патріархату

 

Христос рождається! Славімо Його!

Улюблені в Господі браття і сестри, вітаю вас із величним, незбагненним та радісним святом – Різдвом Господа нашого Ісуса Христа.

Чому це свято незбагненне? Тому, що і сама подія втілення Бога до сьогодні залишається великою таїною для нашого розуму.

Чи усвідомлювала Марія, що цілуючи лице Немовляти – торкалася Неосяжного Бога? Чи знали пастухи, що вітаючи Дитя – стоять перед Творцем Вселенної? Чи розуміли волхви, що обдаровуючи Ісуса – складали жертву Володареві світу? Не знаємо. Проте бачимо, що любов та покірність Першої спричинилася до приходу у світ Спасителя та початку онови всього творіння, об’явлення другим привело їх до Сонця правди, що просвітлює кожну людину, а розум третіх вказав їм шлях до Премудрого.

Та все ж для тодішнього людства той день був одним зі звичайних днів і світ лишився осторонь цієї дивовижної події. Люди, перебуваючи у своїх повсякденних турботах, не відчули, що у печерці в далекому Віфлеємі твориться незбагненне чудо – Бог у плоті приходить у створений Ним світ для спасіння Свого творіння від прокляття, гріха та смерті.

І ми, сьогоднішні, кожного року святкуючи Різдво, ми, що називаємо себе християнами, огорнуті любов’ю Божою, маючи Об’явлення та наділені розумом, часто проходимо повз Господа, Який щоденно відвідує нас.

Гірше того, інколи навіть уподібнюємось Іродові, який, захищаючи свою тимчасову владу, розпочав полювання за Дитиною, чим повстав супроти Бога. Ми ж, захищаючи чи то своє положення, чи то звичний уклад життя, чи то матеріальні статки, вбиваємо у собі сумління, співчутливість і милосердя та виганяємо Господа зі свого життя. Таким чином підпадаємо під застереження Христове, висловлене Ним Єрусалиму: «Бо прийдуть на тебе дні, і вороги твої оточать тебе валом, і візьмуть в облогу тебе, і стиснуть тебе звідусіль. І зруйнують тебе, і поб’ють дітей твоїх у тобі, і не залишать у тобі каменя на камені, бо ти не зрозумів часу відвідин твоїх» (Лк. 19:43-44).

У ці дні Господь різними способами відвідує кожного з нас. Очима сиріт дивиться на нас, прохаючи милості. У сльозах батьків, що втратили своїх дітей, та журбі вдів достукується до наших сердець, шукаючи там співчуття. У стражданнях зранених воїнів та уражених недугами ближніх наших волає про допомогу, закликаючи нас не залишатись байдужими.

Чи відгукуємось ми на ці заклики та прохання, чи, знайшовши море відмовок, проходимо повз них? Чи розуміємо, що це час для наших дій, час сповідування нашої віри, що «ось тепер час сприятливий, ось тепер день спасiння» (2 Кор. 6:2)?

Так, не усі з нас можуть допомогти матеріально, не в усіх є можливість вирішити насущні потреби багатьох. Проте Бог, Який, як говорить святий Іван Золотоустий, «і діла приймає, і наміри вітає, і діяння шанує, і думки хвалить», щедро обдарував кожного з нас різними талантами. Серед них і щира молитва, і слово розради, і добра порада, і вміння вислухати, і навіть усмішка наша, і лагідність, і багато-багато іншого, без вартості у матеріальному вимірі, проте коштовного в духовному, – все це може слугувати спасінню ближнього, бути проявом нашої любові й небайдужості, стати допомогою у час потреби, якісно змінити нас і суспільство.

Тому, улюблені у Христі, нехай це Різдво стане для нас іще одним приводом для прослави Бога, для палкої молитви, для онови нашого єства, для служіння ближнім, для роздумів про своє покликання.

Щиро вітаю з радісним святом Різдва Христового вірян, воїнів-захисників, волонтерів та усіх людей доброї волі. Усіх, хто своє життя присвятив служінню ближнім, народові, Богу. Зичу миру та єдності, злагоди та добробуту, любові та домашнього затишку. Радісного всім нам Різдва та щасливого Нового року!

Христос рождається! Славімо Його!

 

З ласки Божої

+ Марк, єпископ Кропивницький і Голованівський

Різдво Христове 2016/2017 рр.

м. Кропивницький

Категорії: 

Схожі матеріали