Різдвяне Послання 2010-2011
  • Втр, 12/28/2010 - 17:44

Улюблені у Христі браття і сестри!
Христос рождається!
Славімо Його!

Вітаю вас із великим празником Різдва Христового!
У сьогоднішні святкові дні кожного з нас наповнює незбагненна радість. Чи ми постійно практикуючі християни, чи, можливо, приходимо до храму лише двічі-тричі на рік, це величне торжество дивовижно сповнює нас спокоєм та бажанням жити і творити добро. Творець Неба і землі ради кожного з нас проявив велике милосердя, «…нас бо ради народилося Немовля – Предвічний Бог» (Кондак Різдва, глас 3).
Син Божий із невидимого світу Божественної природи прийшов на нашу землю, прийняв нашу плоть. Прийшов, щоб наповнити наше життя ціллю та змістом: «Шукайте спершу Царства Небесного – і все інше додасться вам» (Лк. 12:31); «…Царство Боже – не їжа і питво, але праведність, і мир, і радість у Святім Дусі» (Рим. 14:17).
Готуючись до свята, ми вчилися стриманості в дні посту. Напередодні свята і в самі різдвяні дні ми посилили свої моління та благі діяння. Багато хто з нас очистився у таїнстві Покаяння та спожив Тіла й Крові Господньої у таїнстві Причастя. Протягом усього цього часу ми перебували в очікуванні чогось містичного, все наше єство жило метою гідно приготуватись до зустрічі зі Всевишнім, стати співучасником Його народження, приєднатися до ангельського хору в прославленні Божої величі, наблизитися до Царства Небесного, торкнутися Вічності. У цьому життя наше набуло змісту. Всякі незгоди та біди відійшли на другий план, стали несуттєвими.
Як бачимо, у ці дні знаходять вираження всі наші надії, і ми чіткіше відчуваємо, що є важливим у нашому житті, а що тимчасовим і дрібним. Ми ніби торкнулись до Святого і самі стали чистішими. Нам хочеться чим довше затримати в собі такі переживання та відчуття, перенести цей блаженний настрій у буденність. І навіть більше: ми розуміємо, що все наше життя і повинно бути таким. Не суєтним та лише плотським, а сповненим спокоєм, благоговінням, радістю й очікуванням. Очікуванням зустрічі з Божеством.

Але також розуміємо, що свята пройдуть і після них знову нас оточать буденні життєві проблеми та спокуси. Ми знову почнемо свій біг у пошуках «хліба та видовищ». Знову почне нас переслідувати відчуття постійного невдоволення собою та своїм життям, нарікання на обставини та оточуючих, шукання крайніх та винних у наших негараздах. І задаймось питаннями: Чому так? Як нам змінитися?
Відповідь на це дає нам Христос Своїм народженням. Прийшовши у світ лагідним та смиренним Немовлям, Творець всесвіту вибрав для Себе вбогу печерку та овечі ясла, Володар світу - убогість та невибагливість. Ми бачимо, як це не узгоджується з нашим розумінням життя, з нашим ставленням до навколишнього світу, з тим, чого ми бажаємо для себе в цьому житті. Господь закликає нас змінити своє ставлення до життя, навчає, що щастя людини не в багатстві, не в кар'єрному успіху, не у високій освіті, не у важливих зв'язках і навіть не в здоров'ї тілесному. Щастя - у вмінні з вдячністю приймати кожну мить нашого життя, сприймати кожну людину такою, якою вона є, прожити кожен день, чинячи добро, віддати всього себе для служіння Богові та ближньому. Щастя - любити та вміти прийняти любов від Бога та ближніх. Щастя - розуміти, що все дано нам від Бога для нашого вдосконалення.
Тому в ці дні величного свята Різдва Христового бажаю всім радості, сердечного тепла і спокою. Найбільше ж бажаю бути справді щасливими. Для цього і прийшов Христос, Який кожного з нас закликає: «Прийдіть до Мене всі втомлені та обтяжені, і Я заспокою вас. Візьміть Моє ярмо на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і покірний серцем, і знайдете спокій своїм душам» (Мф. 11:28-29). Амінь.

Христос рождається!
Славімо Його!

Кіровоград,
Різдво Христове
2010/2011 рр.

МАРК,
Єпископ Кіровоградський
і Голованівський

 

Категорії: 

Схожі матеріали