ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ 2010
  • Пон, 04/05/2010 - 22:25

Христос воскрес!
Улюблені у Христі брати і сестри! Сердечно вітаю вас із найрадіснішим для православних християн святом - Христовим Воскресінням.
Усі ми, діти Божі, перебуваємо у світі, що лежить у злі. Бачимо навколо себе багато гріховного, і навіть більше - відчуваємо, що цей гріх, як бур'ян, проник і на поле нашого серця, пустив там коріння і кожного дня дає отруйні плоди. Але у ці світлі пасхальні дні все одно наша душа відчуває незвідану радість. Звідки ж ця радість? Радість - плід надії. Воскресіння Бога - наша надія. У чому ж полягає наша надія?
Кожна людина за своїм єством є доброю. Але як недуга, проникнувши в людське тіло, шкодить йому, так і гріх, проникнувши у людську природу, спотворює її, стає джерелом смерті. Як будь-яка хвороба чужа людському тілу, так і гріховний стан - невластивий людській природі. І так, як тіло бореться проти збудників недуг, щоб здобути собі здоров'я, так і людське єство бунтує супроти пороків, щоб звільнитися від гріховного рабства, повернути собі Богом дану чистоту. Кожен із нас, прагнучи добра, сам дивним чином стає джерелом зла. Часто наші найблагородніші пориви наштовхуються на цю непереборну перешкоду - гріховність людської природи. У моменти гріховних падінь наше людське єство опиняється в розгубленості та розпуці. Апостол Павло, описуючи такий стан, говорить: «бо що я виконую, не розумію; я-бо чиню не те, що хочу, але що ненавиджу, те я роблю... Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти?» (Рим. 7:15, 24).
І якраз Христове воскресіння приносить нам радість у надії на воскресіння людського єства, повного уздоровлення людини. Христос, прийнявши людську природу, через хресні страждання зцілив її від гріховної недуги, прокляття та смерті, повернув їй первозданну чистоту. Зібравши нас у Церкву, зробив співучасниками Свого подвигу, спадкоємцями Царства, а через Таїнства як Лікар душ і тіл постійно оновлює нашу природу, повертає її первозданний образ. «Життя ж наше на небесах, - говорить апостол, - звідки ждемо й Спасителя, Господа Ісуса Христа, Який перемінить тіло нашого пониження, щоб стало подібне до славного тіла Його...» (Фил. 3:20-21).
Через Воскресіння Господа кожен із нас отримав надію на повернення до втраченого Раю, надію на набуття того втраченого єства, яке більше не підлягає тлінню, бо «сіється тіло звичайне, - встає тіло духовне... Мусить-бо тлінне оце зодягнутись в нетління, а смертне оце зодягтися в безсмертя» (1 Кор. 15:44, 53).
Але цей процес набуття втраченого єства нелегкий. Як лікування тілесне вимагає багато зусиль, так і зцілення людської природи тривале і болісне. Дуже багато гріхів стають ніби частиною нас, і їх відсічення завдає нам нестерпних страждань. Ми так звикли виправдовуватись у наших немочах - і вадами характеру, і вродженими схильностями, - що, визнавши у собі гріх, боїмося втратити його як частину себе, як щось «своє», «рідне». Думаємо, що, позбувшись вади, загубимо себе, втратимо свою індивідуальність. Забуваємо, що якраз у свободі від гріха - справжні ми, що лише викорінивши порок, ми дамо можливість утвердитися чесноті. І тільки щире покаяння спонукає нас до змін, а ревна молитва та піст укріплюють нас у цій боротьбі з гріхом. У цій боротьбі щоденно зазнаємо утисків від свого ж ушкодженого єства, дуже часто буваємо переможеними, але маємо надію в Господі, що можемо одержати перемогу. Бо, як говорить апостол, «утиски приносять терпеливість, а терпеливість - досвід, а досвід - надію, а надія не засоромить...» (Рим. 5:3-5).
І ця надія дає нам у великодні пасхальні дні велику радість. Бо тому, хто журився і каявся, змагався і перемагав, хто уповав на Господа, даровано майбутнє, в якому «„Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре", і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю...» (Об. 21:4).
Це майбутнє життя для всіх нас - джерело сили, яка допомагає пройти через усі негаразди земного, мирського життя, через усі випробування та скорботи. Нехай кожному з нас свято Пасхи нагадає, що останнє слово - не за гріхом та смертю, а за Життям, тому що життя все одно переможе. Віруючи в Бога, у надії побачити Його в будучому житті хай черпають силу і ті, кого життєвий хрест придавив особливо тяжко. «...Будьте відважні, - говорить Господь, - Я світ переміг!» (Ів. 16:33).
Бажаю всім вам світлого празника Пасхи!


+ Марк, милістю Божою єпископ Кіровоградський і Голованівський

Пасха Христова 2010 року

 

Категорії: 

Схожі матеріали